Науковці з Туреччини попереджають про небезпеку від гарячого чаю.
Вони спостерігали за 50 тис. людей, які люблять пити його гарячим у різних країнах, пише газета Pledge Times.
За словами фахівця гастроентерології Ведата Герала, регулярне вживання напою, температура якого вища за 65°C підвищує ризик розвитку раку стравоходу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярні звички після їжі шкодять організму
Якщо запивати гарячий чай холодною водою, то в стравоході можуть виникнути виразки та гострий гастрит. Утім, в основному до розвитку раку стравоходу призводить генетична схильність. Водночас гарячий чай може стати рушієм для того, щоб вона перейшла в активну стадію. Провокуючими факторами також є куріння і вживання алкоголю.
Спеціалісти з Американського онкологічного товариства також підтвердили, що щоденне вживання гарячого чаю підвищує ризик виникнення раку стравоходу на 90%. Для цього достатньо вживати 700 мл розігрітого до 60°C чаю в день.
Дослідження показали, що чашка міцної кави за пів години до спортивних занять сприяє спалюванню жиру. Науковці з кафедри фізіології Гранадського університету мали на меті дізнатися, чи дійсно кофеїн підсилює окислювання або "спалювання" жиру під час тренування.
Коментарі