За 2 тижні до Різдва прийнято пекти штоллен. Це різдвяний кекс на дріжджовому тісті родом з Німеччини. У ньому має бути багато цукатів, родзинок, горіхів. Як не дивно у випічці має бути алкоголь, завдяки якому ця святкова випічка довго зберігається.
Це, як про український борщ – у кожної господині свій рецепт. Але одне в рецепті штоллену має залишатися незмінним – багато вершкового масла: не менше 30 г на кожні 100 г борошна. І практично однакова вага борошна і фруктів з горіхами.
Інгредієнти:
6 ст. л. коньяку
450 г родзинок
100 г цукатів
100 г в'ялених вишень
Цедра 1/2 лимона
Сік 1/2 апельсина
800 г борошна
350 г вершкового масла
130 г цукру
1/4 ч. л. солі
250 мл молока
50 г живих дріжджів
2 жовтки
50 мл олії
Спеції:
1 пакетик ваніліну
1/4 ч. л. кардамону
1/4 ч. л. меленого імбиру
Приготування:
Родзинки промити і додати цукати, апельсиновий сік і ром. Залишити так до ранку. Дріжджі розтерти зі столовою ложкою цукру і дати 10 хв. постояти.
Борошно просіяти і поділити на 2 частини. В одну частину насипати цукор, сіль. Розвести дріжджі теплим молоком і влити в борошно. Замісити тісто, додати спеції, жовтки, олію. Продовжувати вимішувати на столі, поступово додаючи борошно, що залишилося, і м'яке вершкове масло.
Вимішування може зайняти 10 хв, поки не вийде м'яким тісто. Залишити підходити на півгодини. Після цього додати в тісто всі ягоди, горіхи і цедру лимону. Ягоди попередньо потрібно обваляти в борошні для кращого зчеплення з тістом. І знову поставити штоллен на підхід на 1.5 години.
Після цього розкачати тісто в овал і сформувати штоллен. Перенести на деко і залишити на 30 хв. Поставити в нагріту духовку на 20 хв при температурі 180 градусів.
Накрити штоллен фольгою і випікати ще 40 хв. при температурі 160 градусів. Готовність кексу перевірити зубочисткою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Новий рік Бика: назвали заборонені продукти
Охолодити і помастити топленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою з усіх боків.
Після охолодження загорнути кекс в пергамент, потім – в фольгу. Покласти в прохолодне місце для визрівання. Згодом він стане більш щільним, але при цьому просочиться ароматами ягід і спецій.
Чим довше штоллен лежить, тим смачнішим стає
Новорічні кекси прикрасять будь-яке застілля. Додають затишку та насолоди від свят. Їх прикрашання додасть задоволення,я кщо у родині є діти.
Пухкі, ніжні, ароматні кекси можна спекти із родзинками, горіхами, повидлом та цукатами. Зверху випічку присипають цукровою пудрою.
Коментарі