Пляшка вина може стояти відкритою тільки за певних умов. З відкоркованим напоєм відбуваються певні зміни.
Якщо в пляшці – один келих, термін зберігання знижується. Це пов'язано з тим, що повітря заповнює обсяг тари і окислення відбувається досить швидко.
Біле вино
Після відкупорювання може ставати не таким свіжим і дещо іншого кольору. Важливо, що всі вина оксидуються по-різному – деякі стають красивішими, інші – навпаки.
Сухі білі вина – краще не зберігати більше доби.
Червоне вино
Кілька днів можуть стояти у холодильнику, не змінюючи властивостей. Їх можна зберігати 3 холодильнику кілька днів.
Десертні вина зберігаються у холодильнику від декількох днів до двох тижнів без втрати смаку і аромату.
Щоб продовжити життя вина, його можна перелити в іншу тару меншого обсягу. Коли рівень досягне верхньої частини шийки, пляшку потрібно закупорити корком і поставити в холодильник. Таке вино може простояти до тижня.
Якщо ж налити пару келихів і знову зберігати у тій самій пляшці, вино витримає близько двох днів і почне псуватися. Для продовження терміну можна скористатися вакуумним корком, щоб зберегти його ще на 2-3 дні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знати, щоб не зганьбитися: як правильно їсти відомі страви
Температура визначається окремо для кожного вина і впливає на смак напою.
Молоді вина варто подавати трохи більше охолодженими. Так ви зможете максимально підкреслити їх свіжість.
Солодкі вина також подають сильно охолодженим, щоб вони не здавалися солодкими.
Молоді білі вина +9°...+11°С
Витримані білі вина +13,5°...+14,5°С
Солодкі білі вина +6°...+10°С
Рожеві вина +9°...+11°С
Червоні вина +11°...+ 13°С
Щоб розкрити смак вина, потрібно подавати його з правильними закусками. Існує кілька основних правил щодо них.
Необхідно пам'ятати про те, що смак, букет і міцність напою повинні врівноважувати особливості страви і гармоніювати з нею.
Існує також загальне правило підбору вин до їжі.
Коментарі