28-річна Оксана Дубчак з Чернівців 2 роки працює кондитером у французьких ресторанах. Закінчила кулінарну академію Le Cordon Bleu, яку вважають найкращою у світі. В закладі навчаються рік. Це коштує €25 тис.
"Спочатку було важко звикнути до графіку. На заняття йшли о восьмій ранку і лише в десять вечора поверталися додому. Тут дуже суворі вимоги до навчання. П'ять занять пропустив - тебе відраховують. На пари не пускають з брудною формою. Коли видавали одяг, штани потрібно було підшити. Тим, хто цього не зробив, знімали бали. Користуватися мобільним можна було лише на перерві. Були випадки, коли шеф-кухар забирав телефон і кидав в олію", - розповідає Gazeta.ua Оксана Дубчак.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Починав із прибиральника: українець відкрив медичну клініку в Чикаго
Заняття в академії ведуть найкращі кухарі Франції у спеціально обладнаній кухні. В ній – найновіша професійна техніка. У кожного окреме робоче місце.
"В Україні не було найпростішого міксера. Техніка переважно така, яку використовують вдома, - каже Оксана. - Спочатку усі страви готував шеф-кухар. Ми спостерігали, слухали і пробували. Наступного разу повторювали все самі. В наших університетах дають картку з рецептом. Готуєш сам, як умієш".
На пари не пускають з брудною формою. Коли видавали одяг, штани потрібно було підшити. Тим, хто цього не зробив, знімали бали
Кожному студенту в академії роздають продуктові кошики з дорогими і завжди свіжими інгредієнтами. Видають форми і набір необхідних інструментів – від ножів до пінцетів. Це входить у вартість навчання. Одна валіза з інструментами коштувала €1 тис.
"Усі страви, що готували, залишалися нам. Ділилися ними з іншими. На одному занятті кожен робив чотири або шість порцій. За день могли наготувати страв на 8 людей. Самим стільки з'їсти важко, - розповідає Оксана Дубчак. - За приготуванням спостерігав шеф-кухар. У процесі він оцінював форму, чистоту робочого місця. Куштував готові страви. Також знімали бали за запізнення . Якщо спізнився на екзамен на 5 хвилин, страву можна вже не подавати. Сам іспит проводять всліпу. Приходять шеф-кухарі з відомих французьких ресторанів. Ми в цей час готуємо на кухні. Готові страви їм виносять під номерками. Ніхто не знав, чию роботу оцінював".
Знімали бали за запізнення . Якщо спізнився на екзамен на 5 хвилин, страву можна вже не подавати
Навчальний рік в академії поділений на 3 курси. Після кожного оголошувати 5 найкращих студентів. Їх після закінчення закладу відправляли на стажування у найкращі ресторани. Оксана також увійшла до п'ятірки відмінників. Під час стажування їй запропонували роботу. За 8 місяців дівчина перескочила кілька посад. Зараз працює шеф-де-парті. Так називають головного над кондитерами.
Наталія Сімерецька заміжня за французом 45-річним Філіпом. Згодилася вийти заміж через добу після знайомства.
"Якби не кохання, ніколи б не залишила Україну, - каже Наталія. - Виходила за Філіпа без знання мови, розмовляли лише жестами. Не знаю, як наважилася на таку авантюру". Має двох синів і 15 років щасливого шлюбу.