— Смачний шашлик гарантовано буде з хорошого м'яса, — каже 64-річний Юрій Кізько, власник стрілецького клубу "Сапсан" у Броварах під Києвом. — Якщо воно тобі сподобалося і захотілося потримати — то правильне м'ясо.
До "Сапсана" на шашлик минулої неділі приїхав лідер партії "Братство" 47-річний Дмитро Корчинський. Із дружиною 40-річною Оксаною чекають у дерев'яній альтанці. Навколо великого столу — широкий тапчан із подушками. Корчинський роззувається та вмощується з ногами. Показує на планшеті фото з іспанської Барселони. Подружжя недавно повернулося з відпочинку.
— Наша країна тільки виходить на ту кількість мандрівників, яка була на початку століття, — каже Корчинський. — Нормально було виписувати з Парижа чи Лондона якісь товари. Це було недорого.
— Мандрувати і зараз недорого, — додає Оксана. — Діти об'їхали Китай, Тибет та Казахстан за 400 доларів, — розказує про поїздку сина 20-річного Данила з друзями.
На дерев'яній тарелі варена картопля, нарізка свіжих овочів, малосольні огірки, шматки біло-рожевого сала з часником та чорний хліб у плетених кошиках.
— Шашлик буде пізніше. У нас Юрій Андрійович по ньому спеціаліст, — говорить Корчинський.
До альтанки приносять мангал із розжареним вугіллям та нанизане на шампури м'ясо. Його готує 22-річний Іван.
— Маринували у меленій цибулі з сіллю та перцем, як Андрійович любить, — розповідає про смаки власника клубу. — Якщо треба швидко замаринувати, то додаємо мінералку. Вона м'ясо пом'якшує.
— Перепробував сотні рецептів та зібрав купу літератури, — говорить Юрій Кізько. – Найкраще за 40 хвилин до приготування опустити м'ясо у велику кількість перемеленої цибулі. Треба маринувати "по-гарячому" — у мисці почавити кулаками. Тоді не треба ні укусу, ні вина. Купую м'ясо з салом на столичних ринках — Юності, Житньому чи Володимирському.
Коли на шматках м'яса утворюється скоринка, а овочі стають м'які, Іван тупим боком ножа знімає їх на дві великі тарелі. На кожну додає мариновані в оцті та олії кільця ялтинської цибулі та свіжий кріп. Шашлики поїдають за 15 хв.
— Якщо чесно, я найбільше люблю м'ясо по-карськи — на кістці, — ділиться Дмитро Корчинський. — Шашлик замовляю нечасто. Що менше їсти м'яса, то воно смачніше. Найкращий шашлик їв 1994 року. Через перевали гірської Кахетії їхали з Грузії в Чечню. Забралися високо в гори. Там уперше побачив корів, що лазять по вертикальних скелях, як барани. Зупинилися в місцевого пастуха. Купили живого барана. Його зарізали й розібрали на шматки за 2,5 хвилини. Зробили це миттєво — підвісили за задні ноги та спустили шкіру, як чулок. Частину м'яса пожарили, частину зварили. Смачнішого я не їв.
350
Стільки грамів м'яса на кожного дорослого треба купувати для шашлику. Також на одну людину треба передбачити: півпляшки випивки, пляшку мінеральної води, чверть хлібини, по 200 г помідорів, огірків та редиски.
Не забудьте: фотоапарат, дощовик, підстилку для сидіння, шампури, одноразовий посуд. Вилки краще брати звичайні, бо пластмасові ламаються. Теплий одяг, бо в травні погода мінлива. І музику — хоча б радіо на батарейках. Для дітей прихопити настільні ігри: шашки, шахи, "Монополію", "Твістер".
Пікнік на 10 чоловік можна організувати за 500 грн, розповідає 35-річний Олександр Грищук із Вінниці. Він щороку на травневі свята збирає на прогулянку велику компанію.
Печериці запікають у майонезі з перцем
— Печериці вже на шампурах вимащую майонезом, — розказує рецепт грибного шашлику 30-річна Тетяна Дриженко з райцентру Кам'янка на Черкащині. — У майонез додаю солі й червоного пекучого перцю. Смажу 20 хвилин. Гриби швидше за м'ясо готуються, їх треба частіше перевертати.
Тетяна відбирає більші гриби, щоб не розколювалися на шампурах.
— Між печерицями нанизують кружальця солодкого перцю, цибулі, баклажанів. Хоча тоді трохи втрачається аромат грибів.
Коментарі
1