Геннадій Корнієвський, 46 років, із міста Обухів на Київщині готує обіди для офісних працівників. Щоб страви виходили недорогими і різноманітними, купує овочі в приміських селах. Восени бере гарбузи.
— Роблю вегетаріанський салат. Запікаю в духовці почищені кубики гарбуза, перчу, солю, додаю оливки без кісточок, бринзу, листя базиліку чи салату, поливаю оливковою олією. Міським така екзотика подобається.
Киянка 30-річна Світлана Слабківська за 20 хв. робить із гарбузів "ікру".
— Насмажую багато цибулі. Можна на салі. Змішую з сирим дрібнопотертим гарбузом, солю й перчу. Смажу ще 10 хвилин. "Ікру" можна мастити на хліб, класти в піцу чи заліпити в пиріжки.
Із тертого гарбуза смажать деруни. Марія Іванівна, 75 років, із Бориспільського району Київщини замість картоплі тре гарбуз. До тіста втирає цибулю, вбиває яйце, додає борошно, сіль, перець. Смажить на олії.
Гарбуз запікають у фользі з калиною, яблуками. Перед тим як їсти, поливають медом.
На скибці гарбуза також печуть м'ясо.
— Невеликий гарбуз розрізаю навпіл. Вичищаю від насіння. Натираю сіллю й перцем. Встромляю всередину ряд дерев'яних паличок. На них насаджую попередньо замариновані у майонезі та спеціях курячі гомілки. У гарбуз кладу кільця обсмаженої цибулі. Можна додати половинки помідорів, болгарський перець, часник. Запікаю гарбузовий "човен" у духовці, доки не стане м'яким, — розказує броварка Тамара Зварич. Вона працювала кухарем 23 роки.
Коментарі