За три тижні травня у тернопільських лікарнях із сальмонельозом опинилися один дорослий і троє дітей, двоє з яких — десятимісячні. Збудника хвороби почали шукати на приватному перепелиному господарстві "Під містом". Виробництво яєць на ньому повністю зупинили, птицю вибивають.
У міській санепідемстанції причиною захворювання вважають саме перепелині яйця. Їх у селищі Великі Бірки під Тернополем виробляє фермерське господарство "Під містом".
— Сирі яйця давали малюкам погано митими або зовсім немитими, — говорить про результати досліджень завідувач епідеміологічного відділу міської санепідемстанції Нінель Цяпа, 30 років. — Експертиза не знайшла збудника сальмонельозу в самому яйці, однак його виявили у змиві з поверхні шкаралупи.
Ми приїхали у Великі Бірки в розпал скандалу. Ферма для розводу перепелів — це двоповерховий житловий будинок, огороджений двометровим парканом. На подвір"ї тиша, ні душі.
— Cправи йшли вгору. Ми навіть не встигали відправляти яйця в магазини Тернополя, Франківська. Буває, замовляють 100 коробок, а ми можемо підвезти лише 30. А тут таке... — запрошує у помешкання власник перепелиного господарства Ігор Богачук, 52 роки.
Зараз пан Ігор згортає виробництво. Головний санітарний лікар області тимчасово заборонив йому продавати яйця. Та й люди не купують їх через страх перед хворобою. В результаті птахів забивають і заморожують у холодильних камерах. За кілька тижнів із шести тисяч перепелів на господарстві залишилося чотири.
У будинку пахне, як у сільському курнику. Усередині холодильник, де зберігають яйця, два інкубатори — один більший за розміром. Піднімаємося сходами на другий поверх. У клітках тісниться дрібна птиця.
Ігор Богачук помітно хвилюється. Господарство він розбудовував роками, а тепер має згорнути його за тижні — у чоловіка здають нерви. Він готовий говорити про перепелів годинами.
— У постанові санепідемстанції говориться, що ферма знаходиться серед села. Так, але ми дотримуємося всіх санітарно-гігієнічних вимог, навіть опромінюємо яйця кварцом, — не стримує хвилювання господар і голосно додає:
— У нас лише п"ятеро працівників мають доступ до птахів, — приєднується до розмови оператор-пташник Світлана Палій, 42 роки, взявши у руки перепела. — Яйця весь час беремо руками, споживаємо їх. Дітям своїм даємо. Проходить контроль не лише птиця, а й корми, якими годуємо.
За селом, на місці колишньої ферми, Ігор Богачук розпочав будівництво нового цеху з вирощення перепелів. Узявши кредит, підприємець викупив шмат землі. Але каже, що з переміщенням виробництва вже не продаватиме сирих яєць. Підприємцеві здається, що його справу хотіли просто знищити конкуренти чи недоброзичливці.
— Яйця продавалися у різних магазинах, а заразилися лише тими, які купили в супермаркеті "Родина". Хоча збудника хвороби в нас так і не знайшли, — з відчаєм махає рукою Ігор Богачук. — Тепер будемо продавати мариновані яйця. Цей продукт у нас ще маловідомий. А з тушок перепелів у Львові вироблятимуть паштет.
Лабораторія інфекції не знаходить
Лікарі лабораторії ветеринарної медицини 11 разів проводили дослідження на фермі "Під містом" і жодного разу нічого не виявили.
— Я думаю, сальмонели у перепелиних яйцях ми не знайдемо. Джерело інфекції не там шукають, — каже провідний лікар-бактеріолог обласної лабораторії ветмедицини Романія Скрипчук, 57 років. — Птахи не хворіють, трупиків ми не побачили. Перепели здорові. Знаєте, сальмонельоз дуже рідко буває в яйці. Я вже 20 років працюю і за цей період лише раз виявила сальмонелу в несвіжому курячому яйці, яке, до речі, пролежало три місяці. Потрібно ще точно встановити діагноз.
Коментарі
5