Підприємці міста Кременчука Полтавської області нарікають, що заводи перестали продавати цукор дрібними партіями. Через це доведеться витрачати додаткові кошти на оренду складів. Ще одна причина можливого подорожчання — низький урожай цукрових буряків і скорочення посівів.
— Заводи накопичили цукор минулого врожаю та варять цьогорічний. Через це на підприємствах нема обігових коштів, — пояснює заступник міського голови Кременчука Олександр Биков. — Тому вони шукають можливості реалізувати цукор великими партіями. Іде мова про партії від 500 тонн. Жоден середній чи дрібний підприємець не в силі зберігати таку кількість цукру. Продукт може подорожчати до 8 гривень.
Посадовець говорить, сьогоднішня відпускна оптова ціна 1 кг цукру — 4,7 грн. У місті не лишилося великих складів, які були за часів СРСР. Супермаркети та чималі магазини реалізовують товар під замовлення.
— Питання залишилося відкритим, — продовжує Биков. — Дрібні підприємці не знайдуть грошей на зберігання цукру. Кредит у банку зараз узяти теж нереально. Тому прогнозуємо, що цукор, через його дефіцит дорожчатиме.
Цьогоріч в області виробили близько 250 тис. т цукру, по країні загалом — майже 1,5 млн т. Річна потреба в цукрі для України — 2–2,5 млн т. Через дефіцит продукту Полтавське управління агропромислового розвитку також прогнозує його подорожчання.
— Це не правда, що ми не відпускаємо цукор дрібними партіями, — каже директор "Глобине-цукор" Юрій Мацак. — Беруть хто скільки хоче. Мова не про це. Пилові бурі та неврожай, скорочення посівів буряків вплинули на дефіцит цукру. За попередніми підрахунками, бракуватиме близько мільйона тонн.
Коментарі