— Часто в лісі зустрічаю людей, які йшли за сироїжками, а назбирали блідих поганок, — розказує Олександр Мироненко, 53 роки, досвідчений грибник із селища Ворохта Яремчанського району Івано-Франківщини. — Отруйні гриби легко розрізнити за запахом, він — різкий, неприємний. Білий гриб має два схожих — неїстівний гірчак та отруйний "чортів гриб". Коли зламати гірчак, він розовіє. "Чортів гриб" має червоно-жовтий м"якуш. Як надріжеш — спочатку червоніє, а тоді синіє.
Новачкам ліпше перебрати гриби із знаючою людиною, щоб не наїстися поганок. Сироїжки плутають із блідими поганками, сморчки — із сторчками, опеньки — з підпеньками. Шапка їстівних коричнувато-жовта, а під нею — плівочка. У несправжніх підпеньків шапка жовто-зелена або червоняста, плівки нема.
Чи можна їсти мухомори?
— Можна, тільки червоні. Їх тричі відварюють і смажать. Кажуть, що смачні, але я не їв — боюся. Трохи мухомора вживають, як хочуть вилікувати виразку шлунку.
Червоні мухомори можна їсти
Можна отруїтися їстівними грибами?
— Отруйні всі гриби, які ростуть уздовж доріг. Гриб убирає свинець, що виділяється із бензином. Не можна збирати й ті, що ростуть неподалік отруйних. Найстрашніша — бліда поганка, вона розкидає спори у радіусі 10 метрів.
Худобу грибами можна годувати?
— Олені люблять мухомори, вони для них є делікатесом. Свиней годують сироїжками і підберезовиками. Коровам грибів краще не давати, бо можна отруїтися молоком.
При отруєнні п"ють солону воду
— Треба багато пити соленої води, — каже 40-річна Марія Слісар із селища Ворохта Івано-Франківської області. — Колись наша бабка так лічила. Тільки починає нудити, давала три-чотири кружки теплої підсолененої води. Тоді треба було закласти палець у рот і вирвати все. До живота і ніг клала грілку. Після цього давала крепкого чорного чаю або відвару з м"яти.
Ознаками отруєння є біль в животі, блювота, розширення зіниць, збудження. Можливі слухові й зорові галюцинації, втрата свідомості. До хворого потрібно якнайшвидше викликати лікаря.
Коментарі