
До Великодня кожна господиня випікає паски за перевіреним рецептом.
Але спробуйте цього року грузинську паску. Це ароматна, м'яка й напрочуд смачна великодня випічка, яка відрізняється від традиційної української паски насиченим вершковим смаком та великою кількістю родзинок і спецій.
Ця випічка виготовляється за автентичним рецептом Ніно з Тбілісі, що говорить про гарантії щодо її справжності.
Спробуйте і ви приготувати традиційний солодкий грузинський великодній хліб. Рецептом грузинської паски ділиться YouTube-канал "Смаколик.юа Марія Михальченко".
Грузинська паска
Час: приблизно 5 годин
Порції: 3 великі паски + 1 середня
Інгредієнти для опари:
250 мілілітрів молока;
50 грамів цукру;
30 грамів пресованих дріжджів;
200 грамів борошна.
Для тіста:
250 грамів цукру;
125 мілілітрів сметани;
3 жовтки;
2 яйця;
2 чайні ложки ванільного екстракту;
125 грамів вершкового масла;
100 мілілітрів олії;
0,25 чайної ложки куркуми (не обов'язково);
цедра 1 апельсина;
2 столові ложки сильного алкоголю;
650 грамів борошна;
200 грамів сухофруктів;
1 столова ложка борошна.
Як приготувати
В миску всипте цукор, влийте тепле молоко і розкришіть живі дріжджі. Вимішайте вінчиком до повного розчинення. Додайте просіяне борошно, накрийте і поставте в тепле місце на 45 хвилин, щоб опара підійшла.
У велику миску всипте решту цукру, додайте жовтки, 2 яйця, дрібку солі, ваніль, сметану, цедру лимона чи апельсина.
Щоб паска довго не черствіла, додайте алкоголь. Перемішайте вінчиком до однорідності. Додайте розтоплене вершкове масло, влийте олію. Ще раз ретельно перемішайте.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дубайська "волохата" паска: спробуйте оригінальний варіант великодньої випічки, яка підкорює світ
Додайте опару і трохи куркуми для жовтизни. Перемішайте масу. Всипте 300 грамів просіяного борошна, перемішайте вінчиком. Додайте ще 350 грамів борошна і замішуйте руками.
Змастіть робочу поверхню і руки олією. Замішуйте тісто руками, поки воно не стане однорідним і не липнутиме до поверхні. Перекладіть кульку тіста у миску і залиште підходити у теплому місці на 2 години.
Підготуйте сухофрукти: залийте кип'ятком, перемішайте і просушіть. Додайте до сухофруктів борошно. Сформуйте з тіста пласт і вмісіть їх у тісто.
Сформуйте кульки і викладіть їх у форми для паски, заповнюючи на третину. Залиште підходити приблизно на 1 годину. Змастіть верх пасок жовтком, змішаним зі столовою ложкою молока.
Випікайте в розігрітій до 170 градусів духовці приблизно 1 годину.
Коли паски остигнуть, прикрасьте їх глазур'ю й посипкою до свого смаку.
Цього року здивуйте рідних незвичайними сирними пасками з фруктово-ягідними нотками.
Поєднання ніжного сиру з ароматними ягодами та соковитими фруктами створює справжній смаковий вибух, який запам'ятається надовго.
Gazeta.ua пропонує три рецепти, які подарують витончений смак та вигляд.
Коментарі