На Великодень прийнято готувати не тільки паску. Традиційними смаколиками є пряники з кольоровою глазур'ю. Її можна наносити різними способами і для створення оригінальних малюнків. Яких саме далі у галереї.
Печиво
Інгредієнти:
Мед - 1 склянка
Вода - 1 склянка
Цукор - 1 склянка
Яйця - 4 шт
Борошно - 5-6 склянок
Ванільний цукор - 1 пакетик
Гвоздика - 4 шт
Кориця мелена - 1 ч. л.
Аніс - 0,5 ч. л.
Лимон ( цедра ) - 1 штука.
Сода - 1 ч. л.
Для глазурі:
Білок - 1 яйця
Цукрова пудра - 150 г
Харчові барвники або какао - порошок
Приготування:
Розчинити в теплій воді мед. Розтерти яйця до білого кольору з цукром (один білок залишити для глазурі ). Додати розчинений мед, розмішати. Гвоздику, корицю і аніс треба подрібнити до порошку в ступці або в кавомолці, додати в тісто.
Натерти цедру лимона і додати в тісто, соду погасити соком лимона і всипати пакетик ванільного цукру. Замісити тісто. Тісто має бути не туге,а м'яке, навіть трохи липнути до рук.
Розкачати частину тіста товщиною приблизно 8 мм і вирізати по шаблону фігурки з картону. Викласти пряники на деко, змащене вершковим маслом або застелений пергаментом для випічки.
Випікати при 180 С 10 хв. Пряники тонкі і швидко печуться.
З білка і цукрової пудри збити глазур. Нею білою покрити всі яйця, а в решту покласти в шприц і приступити до розфарбовування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирна паска: 3 легкі рецепти ніжного великоднього десерту
Пряники з витонченим ароматом у формі курчат, кроликів, писанок та пасок виготовляють до Великодня майстрині Наталія Макаренко та Ірина Макарова із Черкас. Смаколики продають на ярмарках та готують на замовлення.
"Перший ярмарок, у якому взяли участь, був до відкриття новорічної ялинки у 2016 році. Вирішили зробити традиційний новорічний смаколик – імбирний пряник. На тому ярмарку містяни розібрали практично усе печиво. Тоді ми подумали: "А чому ці пряники можуть бути тільки новорічними, адже їх можна дарувати і на інші свята". Далі ми виготовляли тематичне печиво до Дня Святого Валентина, 8 березня", – розповідає Ірина.
Коментарі