середа, 02 червня 2021 12:47

Людина на 85 відсотків залежить від того, що їсть

2 червня понад пів сотні країн світу відзначають день здорового харчування. Мета - донести людям важливість споживання корисних продуктів. Пояснити силу впливу на якість та тривалість життя.

Автор: Jane D. from Pexels
  Правильне харчування має бути збалансованим, корисним, смачним та різноманітним.
Правильне харчування має бути збалансованим, корисним, смачним та різноманітним.

Здорове харчування - це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах. Лікарі пропонують дотримуватися такої схеми: білків відводити 30-35% раціону, жирів – 15-20%, вуглеводів – 45-50%. Дізнатися склад і калорійність продуктів можна з таблиць енергетичної цінності, розміщених в інтернеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологиня розповіла про корисні властивості ягід

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, людина майже на 80-85% залежить від того, які поживні речовини споживає. Доведено, що нераціональне харчування скорочує строк життя. Підвищує ризик виникнення ожиріння, серцево-судинних недуг, цукрового діабету, підвищеного артеріального тиску та онкології.

Правила здорового харчування:

- вживати їжу невеликими порціями чотири-п'ять разів на день;

- регулярно снідати та не голодувати протягом дня;

- не "заїдати" поганий настрій, тривогу або депресію;

- не їсти "за компанію", якщо немає апетиту;

- не запивати жирну їжу холодними напоями, бо жир застигає у травній системі;

- дотримуватися питного режиму;

- слідкувати за розміром порцій;

- ретельно пережовувати їжу;

- не переїдати;

- фрукти краще їсти на сніданок, до обіду чи як перекус. Якщо вживати їх після основного прийому їжі, почнуть взаємодіяти з нею, бродити та закисати;

- забути про алкоголь, гостре, солене, смажене, солодке.

Харчування має бути не лише корисним та частим, але й різноманітним. Охоплювати всі продукти рослинного та тваринного походження, які містять незамінні сполуки, особливо ті, що в організмі самостійно людини не утворюються.

Різко переходити на здорове харчування шкідливо. Так можна нанести стрес організмові. Робити це слід поступово.

Щоб почуватися здоровими, слід налягати на зелень. Додати до раціону курагу, чорнослив, волоські й кедрові горіхи. Віддати перевагу рибі, а не м'ясу. Крім цього пити не менше 1,5 л води на день.

Зараз ви читаєте новину «Людина на 85 відсотків залежить від того, що їсть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути