Смаки в їжі римських солдатів, які охороняли стіну Адріана на півночі Англії, вивчає шеф-кухар Джон Крауч. Він є експертом в римській кулінарії і часто демонструє охочим свої навички. У його колекції більше чотирьох тисяч куховарських книг. Вони містять, зокрема, й оригінальні римські рецепти.
Розповідаючи про типовий раціон солдата, він пояснює, що "їжа була не дуже гарна - все мало колір мулу. Сучасні люди часто не розуміють, що в ті часи не було томатів, червоного перцю та інших кольорових інгредієнтів. Була морква, але все одно їжа мала зеленувато-коричневий відтінок".
"Римляни широко використовували дикий часник й інші трави, щоб додати їжі пікантност, - додає Джон. - Солдатів загалом добре годували, хоча взимку поставки продовольства могли вичерпуватися. У районі валу Адріана було занадто холодно, щоб вирощувати пшеницю, тому овес був основною їжею. Хліб з кислого тіста пікся на відкритому вогні, тому що піч була розкішшю. У дієті солдатів так само фігурували дикі кабани та курки. Цікаво, що римські історики розповідають, що солдати скаржилися, коли в їхньому раціоні ставало занадто багато м'яса, а зерно нормувалося".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині, можливо, виявили нові Помпеї
Джон пояснює, що виробництво вина було налагоджено в Британії ще римлянами, а вже пізніше цю традицію перейняли багато середньовічних монастирів. Він додає: "Коли погода дозволяла, то вирощували навіть дині. Відомо так само, що імпортне вино, предмети розкоші, такі як оливки, абрикоси, черемша та горіхи так само потрапляли в форти, але були дуже дорогі".
Делікатесом були так само кролики й фазани, начинені різними сортами яблук.
Відвідувачі Музею Римської Армії фортеці Віндоланди (Vindolanda) можуть покуштувати багато з страв римського меню.
У наступну суботу 6 квітня, в музеї будуть готувати компот з ранніх фруктів, яблук і груш, припущених в білому вині, оцті й приправлених м'ятою, медом і перцем, а також суп із сочевиці й овочів.
Джон вперше став працювати у Віндоланді чотири роки тому, беручи участь у телевізійному проекті, який розповідав про вал Адріана.
Патріссія Берлі, директор Віндоланди, сказала: "Відвідувачі люблять говорити з Джоном про його рецепти, а так само дегустувати його страви. Все, що ми тут робимо, спрямоване на надання допомоги людям, щоб вони краще розуміли, що таке життя на краю Римської імперії".
Коментарі
2