Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 06:30

Урожай збирають за місяць

Автор: фото з сайта www.www.substrat.com.ua
  Гливи проростають з мішків із субстратом із соломи та грибного міцелію. За дві хвилі дають сім кілограмів урожаю. У приміщенні потрібно підтримувати сприятливі температуру, освітлення, вологість
Гливи проростають з мішків із субстратом із соломи та грибного міцелію. За дві хвилі дають сім кілограмів урожаю. У приміщенні потрібно підтримувати сприятливі температуру, освітлення, вологість

— На смак гливи як білі гриби, але набагато корисніші. Білка у них майже стільки, як у м'ясі. А фосфору не менше, ніж у рибі чи молоці, — каже 52-річний Олександр Урясьєв, керівник підприємства "Друїди" у Дніпропетровській області.

Компанія виробляє субстрат гливи — сировини для вирощування грибів, що складається із соломи пшениці, стружки дерева та міцелію. Заготовки продають у поліетиленових мішках.

— У світі вирощуванням гливи займаються сотні тисяч фермерів, бо це вигідно, — говорить Олександр Юхимович. — Гриб гарно росте на мішках із соломою. Стійкий до хвороб, має високу продуктивність і короткий цикл розвитку. Вирощувати гливи можна цілий рік. Окрім того, технологія навіть простіша, ніж вирощувати печериці.

Субстрат можна виготовляти у домашніх умовах.

— Потрібно запарити подрібнену солому та перемішати із міцелієм грибів. Цим напакувати мішки. Але раджу краще купити готові блоки із субстратом. На виробництві його виготовляють у спеціальних лабораторіях. А сировину відбирають здорову, не покриту цвіллю. Інакше гриби не родитимуть.

Мішок із готовим субстратом важить 20 кг. Гливи виростають за 30 днів.

— Їх треба збирати у дві хвилі. Загалом за два рази з одного мішка можна мати до 7 кілограм глив, — розповідає. — Втретє субстрат не рекомендую використовувати, бо в ньому можуть завестися шкідники, які знищать урожай.

Тим, хто планує організувати грибний бізнес, радить спершу дослідити ринок.

— Якщо у вас немає попередньої домовленості про реалізацію врожаю, то продати його терміново буде складно. Якщо плануєте виробляти до 4-5 тонн глив, потрібне велике складське приміщення площею 1200-1400 квадратних метрів. Його слід розділити на культиваційні камери. У них мають бути задані циркуляція повітря, вологість, температурні режими, освітлення та дезінфекція.

Зараз ви читаєте новину «Урожай збирають за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути